Rendezvények

Összefoglaló a Kertbarát Kör 2015. évéből

január 15-én megtartottuk az éves vezetőségi ülést, ahol megtörtént a programok összeállítása, a pénztáros beszámoló.

Január 19-20-án csigatészta készítettünk a Művelődési házban.

Február 7-én 8. alkalommal került megtartásra az iskolai hízóvágás.

  

Február 18-án „Tavaszi munkák a kiskertekben” címmel Kozák Antal előadását hallgathattuk meg.

Február 19-én ismét megszervezésre került a 114. helységnév verseny ahol a diákcsoportok segítségére voltunk a helyi ismeretek versengésében.

  

Februrár 28-án megrendezésre került a Kertbarát Kör farsangi bálja, táncos-zenés mulatsággal egybekötött vacsorája.

Március 9-én szépítgettük a Kopjafát a március 15-i ünnepségre.

Március 11-én jó dolguk volt a női tagjainknak, virággal üdvözölték a férfiak nőnap alkalmából,  pogácsával várták a vendégeiket.

Március 13-án indultunk a Kokárdakészítő versenyen, piskótából álmodtuk meg a kokárdát, mely az első hely mellett a versenyen indult gyerekek ízlését is elnyerte!

Március 18-án Csajbókné Grett Johanna előadását hallgattuk meg a gyógynövényekről, tavaszi vitaminhordozókkal, az alma, sárgarépa, méz, citrom fontosságáról beszélgettünk.

Március 21-én Csörgő Alvin metszési bemutatóját Balogh Tibor kertjében tartottuk meg.

Március 25-én Balogh Zoltán polgármester beszámolt a város 2014. évi teljesítésről, a 2015. évi tervekről, költségvetésről.

Március 28-án az Attila úti faház kertrendezése, földfeltöltése zajlott egyéb tavaszi munkálatok során.

Április 18-án a heves esőzés után maradt romok takarítása várt ránk, összegyűjtöttük a letört gallyakat.

Április 25-én a növésnek lódult fű eltakarítása mellett a parlagfű sem maradhatott életben.

Május 16-án Besenyszög I. Ételkorzó és Táncház fesztivál főzőversenyen marhapörkölttel indult a csapatunk, amivel el is hoztuk a különdíjat!

Júliusban folytatódtak a Faház körüli munkálatok, illetve a parlagfű irtás a pályázaton nyert eszközök segítségével. 

A Vehiculum-Ház táborozóknak előadást tartottunk a régi idők játékairól, szóba kerültek a csuhé babák.

Augusztusban a Művelődési Ház táborozóit láttuk vendégül egy beszélgetésre a faházban, ahol az izgalmas témák mellett keksz gyümölcs, itóka várta őket.

Augusztus 20.-án a Templom koszorúzás után immáron a faházban tartottuk a jó hangulat miatt éjszakába nyúló főzőcskénket, tyúkhúsleves, csigatészta, rántott hús, zöldséges krumpli csillapította az éhséget.

Szeptemberben a Besenyszögi Hagyományőrző Íjász Egyesület által szervezett Íjász nap főzőversenyen ismét babgulyással indultunk, ahol a többi indulóval
egyetemben az 1. helyet érdemeltük ki!

Emellett nem hagytunk esélyt a parlagfűnek nem csak a faház körül, a város területén is részt vettünk a parlagfű szedésben.

A Könyvtári hét keretén belül Gyümölcskosár címmel tartottunk előadást az óvodás csoportoknak.

Október a megemlékezés szellemében telt, október 6-án Lovász Imre, Balogh Tibor koszorúzta a kopjafát, míg október 22-én Tarányi Gáborné, Varga Bálintné koszorúzta Besenyszög Város 1956-os emlékművét. 

 

A Kertbarátok ünnepe Esterházy tortával

2015. március 15.

A Kertbarát Kör tagjai Eszterházy tortát sütöttek, amíg a torta sült, ők römivel ütötték el az időt.

A róluk készült felvételekről is a jókedv sugárzik, na és a szorgos, ügyes kezek által készített igazán ízletes finomság.

Az Eszterházy torta nem rendelkezik teljesen jól beazonosítható eredettörténettel, talán épp ennek köszönhető, hogy mind a mai napig számos változata él. A Kertbarátok a diós alapú változatot készítették el.

 

Kertbarátok az Eleink Élete című rendezvénysorozatban

2015. 02. 19.

Csigacsinálás, seprűnyél táncoltatás, tongyókázás, tárgyfelismerés és kvízjáték várta ma a besenyszögi diákokat. A településen immáron hatodik alkalommal rendezték meg az "Eleink ismerete" című honismereti versenyt. A vetélkedő célja, hogy a legkisebbek is megismerjék a kisvárosra jellemző hagyományokat.

Az idei megmérettetésen a felső tagozatos tanulók vettek részt, akik játékosan, szemléletesen ismerhették meg Besenyszög múltját. A 8*15 fős csapatok mindegyike kapott egy idős segítőt, akikkel még könnyebben, hitelesebben sajátíthatták el a település kultúráját és hagyományait.

 

A csigacsinálás hagyományai folytatódnak

2015. 01.21

A csigatészta készítés hosszú évzizedek hagyományaira épül, melyet leginkább ünnepi alkalmakra készítettek elődjeink. A Besenyszögön máig is aktív tevékenység képviselőit láthatjuk éppen csigatészta készítés közben. A "csigacsinálás" fortélyait ma is elsajátíthatják a helyi diákok, csupán egyszerű tartozékok szükségesek hozzá: bordázott üveg vagy deszkalap, sodrópálca.

 

Összefoglaló a Kertbarát Kör 2014. évéből

2014 év elején a Vehiculum-Házban leshették el a Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskola 3. osztályos tanulói a csigatészta készítés rejtelmeit. 

  

7. alkalommal került megrendezésre február 8-án az általános iskolában a hízóvágás, ahol a segítségünkkel a gyerkőcök a korai keléssel dacolva saját maguknak készíthették el a hurkát, kolbászt.

  

Február 14-én neveztünk a helyi fánksütő versenyre, ahol a 3.-ik helyre kapaszkodtunk fel a dobogón, a versenyre nevezett fánkokat a diákok zsűrizték be az utolsó morzsáig pocakjukba.

Ebben a hónapban került megszervezésre Besenyszög város 113. éves helyiségnév versenye, ahol az általános iskolás csapatok a Kertbarát Kör tagjainak segítségével mérhették össze tudásuk szülőföldjükről

Március 8-án maskarába bújtak férfi tagjaink, így köszöntötték a hölgyeket a farsang alkalmából!

Az Erzsébet-kertben felállított Kopjafa gondozása a Kertbarát Kör feladatai közé tartozik, így március 11-én társadalmi munka keretén belül felkészítettük a méltó ünneplésre.

A hónapot Csörgő Alvin kertészmérnök vezetésével tartott gyakorlati háztáji mesztésbemutatóval zártuk Balogh Zoltán tagtárs kertjében.

A városi május 1-i ünnepségen húsos káposztával neveztünk a főzőversenyre, mellyel különdíjat érdemelünk ki!

Május 10-én a Te szedd programban kivettük a részünk az élőhelyünk tisztán tartásából.

Júniusban a Magyar-Német-Baráti-Társaság: B.Szabó Imre tartott előadást a vegyszermentes permetezés hasznosságáról és módjairól. Kiss Béláné gyógyteával, lekvárok bemutatásával színesítette az Egészségmegőrzés a háztartásban előadását, mely kóstolóval zárult.

Június 30-án A Vehiculum-Ház fiatal látogatóinak bemutató napot tartottunk, ahol a lekvár főzés, sajtkészítés, rejtelmeibe nyerhettek betekintést. Július 8-a és 15-e között a múzeum táborozói velünk együtt készíthették az ételeket, melyeket a végén jóízűen fogyasztottak el.

  

Augusztus 20-án koszorúzással egybekötött Ünnepi Szentmisén vettünk részt, majd délután töltött káposzta főzést tartottunk a múzeumban.

Szeptemberben vendégei voltunk a Besenyszögi Hagyományőrző Íjász Egyesület által szervezett Íjász nap főzőversenyével, itt babgulyással indultunk a megmérettetésen.

A hónap hátralevő része társadalmi munkával telt, az Attila úti faház körüli teendőkben segédkeztünk, illetve részt vettünk a helyi parlagfű szedésen is.

október 3-án az október 6-i ünnepségre készítettük fel az Erzsébet-kertet

Október 15-én a Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtár könyvtári napok programján belül gyümölcsnapot tartottunk az óvodás gyerkőcöknek, itt szőlővel, almával, birsalmával, szilvával, dióval, mogyoróval, gesztenyével találkoztak.

November 29-én következett az élő zenével, táncmulatsággal, vacsorával egybekötött Kertbarát Kör évzáró.

December 10-én karácsonyi, adventi díszek, koszorúk készítésében vettünk részt, ahol a Kertbarát Kör saját télapója köszöntötte az alkotókat, kit nyakon, kit pofon vágott a virgács! Egyben visszaemlékezések közepette zártuk le a 2014-es évet! 

 

Elsőként a "Hagyomány-Értékőrzés-Találkozás" megyei rendezvénysorozatban

2014. június 30.

Nagy örömükre elsőként Besenyszög adhatott otthont a "Hagyomány-Értékőrzés-Találkozás" megyei  rendezvénysorozatnak. A Nemzeti Művelődés Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Irodája munkatársainak (Hajnal László az NMI JNSzM Iroda vezetője és Kopasz Károly az NMI JNSzM Iroda módszertani referense) koordinálása, a Besenyszögért Alapítvány és Wesniczky Antal Művelődési Ház És Könyvtár 2014, június 30-án szakmai műhelymunkára hívta a megye polgármestereit, civil szervezeteit, érintett közművelődési szakembereket.

Elsőként B. Szolnoki Ildikó (NMI Nógrád Megyei Irodájának módszertani referense) közösségfejlesztő tartott színvonalas elősadást a települési értéktárak kialakításáról, a feltárás módszereiről. Majd a "Helyi értékek gyűjtése, bemutatása, fiataloknak való átadása Besenyszögön " címmel Molnár Melinda (Vechiculum Ház tagintézmények vezetője és a Besenyszögért Alapítvány Kuratóriumának elnöke) tartott mindenre kiterejedő ismertetőt.

A két előadás között gasztronómiai bemutató megtartására is sor került, a besenyszögi civilek által készített helyi sajátos finomságokból mint pl. : kenyérlángos, sajtok, túró, szörpök, lekvárok, pálinkafélék, házi füstölt- főtt fürjtojás, füstölt hal.stb.

Paraván kiállításunkon a vendégek megtekinthették Besenyszög látnivalóit, kulturális programmjait és ünnepit képekben, valamint díszített asztalokon sorakoztak a helyi civilek és mesteremberek kézműves munkái.

A délután folyamon a Vechiculum Ház adott otthont a további programoknak, ahol az érdeklődök bekukanthattak a településkutató tábor programmjaiba, megtekinthették a helyi mesteremberek által készített termékeket. A Ficsór Pista bácsi által szőtt szőnyegek mellett a Kertbarát Kör Besenyszög Egyesület tagjai (Tarjányi Gáborné és Boros Emilné) által készített lekvárok is nagy népszerűségnek örvendtek.

A nap méltó befejezéseként a Besenyszögi Hagyományőrző Ijász Egyesület jóvoltából ellátogathattunk a település ijászpályájára illetve a Millér-parti természetvédelmi majorság nyújtott természetközeli élményt az idelátogatóknak.

 

IX. Településkutató táborban való résztvétel

A Kertbarát Kör Besenyszög Egyesület tagjai a helyi Chiovini Ferenc Kolping Általános Iskola diákjainak szervezett településkutató tábor aktív résztvevői voltak 2014. év nyarán is. A tradicionális hagyományokra épülő és helyi termékek készítésére irányuló programok között válogathatott a helyi ifjúság. Az Egyesület tagjai a kosárfonás, sajtkészítés, korongozás, lekvár és csigatészta készítés, hímzés és szövés rejtelmeibe avatták be a diákokat. Mindezek mellett készíthettek mézeskalácsot, égetett tortát és arató díszeket valamint a fiúk örömére a locaskocsikázást és a csónakázást is kipróbálhatták,  illetve a bátrabbak a karikás ostor használati technikáját is megtanulhatták.

Fontos előrelépés a helyi táboroztatás életében, hogy idén először a szolnoki gyerekek is bekapcsolódhattak ezekbe a hagyományőrző programokba, külön nekik szervezett napközis tábor formájában.

 

Még az idén sor került az új közösségi ház átadására

2014. 12.06.

Az új közösségi házunk ünnepélyes átadó ünnepségére 2014. december 04-én került sor. A szalagátvágásnál jelen volt Dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő, Balogh Zoltán Besenyszög Város polgármestere és Galsi János plébános, aki az új épületet szentelte fel.

A Kertbarát Kör Besenyszög Egyesület tagjai számára kialakított gerendaház a jövőben számos hagyományőrző rendezvény és kiállítás színtere lesz.

A zárórendezvény a helyi IKSZT épületben állófogadással zárult, megköszönve a projektben érintett felek és együttműködő szervezetek munkáját.