Rólunk

Az Egyesület Besenyszögön 1987 óta létezik, a helyi idősek alapították. Elsősorban egymás megsegítése és a közösségi élet megtartása céljából. Az idősek sok közösségi programban vesznek részt, melyre a helyi általános iskola, más civil szervezet illetve a városi önkormányzat hívja meg. A tagok átlagéletkora 64 év, elsősorban idős nyugdíjasokból áll, de két tag 80 év feletti életkorú. A tagok között még ma is vannak aktív mesteremberek, mint például méhész, szőnyegszövő és kosárfonó.

A Kerbarátkör tagjai szívesen vesznek részt a helyi hagyományőrző tevékenységekben, kertészkednek, hagyományos és naprakész ismeretekkel bírnak a háztáji gazdálkodás területén, a fenntartható életmódot népszerűsítő gazdálkodás (zöldség-gyümölcstermesztés, gyógynövénykultúra, méhészkedés, szőlőtermesztés és borászat), helyi élelmiszeripari termékek bemutatójának résztvevői és szervezői. Az Egyesület jó kapcsolatot ápol a többi városban tevékenykedő civil szervezetekkel, úgy mint Besenyszögért Alapítvány, Érezd magad jól a besenyszögi iskolában Alapítvány, Hagyományőrző Íjász Egyesület és Milléri Sporthorgász Egyesület valamint Őszikék Nyugdíjas Klub tagjaival is.

  • A Helyi Helytörténeti Múzeum, a Vechiculum-Ház állandó meghívottjaiként a tagok segítik a helyi hagyományőrző tevékenységek gyakorlati megvalósulását, az ifjúság érdeklődésének fenntartását, a régi idők technikáinak átadását. Az Egyesület jelen van olyan foglalkozásokon mint pl. házi szappanfőzés, kemencében sütés, tollfosztás, lekvárkészítés, csigatészta-csinálás, rongyóka készítés, szőnyegszövés, kosárfonás, bodzaszörp és abból készült finomságok készítése, sajtkészítés, letűnt idők játékainak bemutatása és megalkotása.
  • Mindezen tevékenységek mellett a tagok mint valamennyi besenyszögi civil részt vesznek a hagyományos disznótoros rendezvényen is, ahol a fiatal korosztályt avatják be a hurka- és kolbászkészítés rejtelmeibe, valamint a helybéli leányok a csigakészítés fortélyait is elsajátíthatják.
  • A Kertbarát Kör képviselői állandó meghívottak a helyi falukutató tábor hagyományőrző programmjaira, a foglalkozások aktív szereplői.
  • A helyi Chiovini Ferenc Kolping általános Iskola képviselőivel közösen kidolgozott kertészeti programban a helyi diákok körében népszerűsítik a háztáji gazdálkodáshoz kapcsolódó kertészkedést, veteményezést. A program lehetőséget biztosít minden osztály számára szezonálisan kialakított kis konyhakert gondozására. A szervezet tagjai nemcsak a kerti munkavégzés mikéntjét adják át, hanem a kertészkedés mellett pl. madárijesztőkészítő verseny szervezésével is színesítik a hagyományőrző tevékenységeket. Mindezeken túl a Kertbarátok az iskolásoknak szervezett Besenyszög történeti verseny csapattagjai is, ahol szerepük a madárhang felismerésétől, a régi kifejezések modern fordításáig, a fűszernövénnyek megismeréséig, a régi de történetekben gazdag falurészek bemutatásáig jelentős. 
  • A Kertbarát Kör Besenyszög Egyesület által szervezett kirándulások jó alkalmat teremtenek a helyi idősek és fiatalok találkozásának, mindezt érdekes helyszíneken lebonyolítva,  fiatal korcsoport számára is  érdekes programokkal fűszerezve.
  • A tagok más megyében tevékenykedő civil szervezettel is jó kapcsolatban vannak, a helyi háztáji gazdálkodáshoz kapcsolódó termékek és gyakorlati módzser átadásának népszerűsítését is felvállalták.
  • A helyi önkormányzat segítésére a gyógynövénykultúra kiterjesztésével a helyi homoktövis ütetvény kialakításában is szerepet vállalt.

Összességében elmondható, hogy az Egyesület sokrétű tevékenységeivel aktívan hozzájárul a település kiskerti konyhakerti kultúra színvonalának emeléséhez, a háztáji gazdálkodás gyakorlati módzserekkel történő átadásához, az ebből származó helyben megtermelt termékek népszerűsítéséhez.

Az Egyesület 2013-ban Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból származó forrásból lehetőséget kapott a fent felsorolt tevékenységek hosszú távú működtetéséséhez egy közösségi ház megépítésével. A Kertbarát Egyesület kezdeményezésére kialakított Közösségi Ház méltó helyszíne lehet a jövőben megrendezésre kerülő  helyi és térségi hagyományörző programoknak. A Közösségi Ház ünnepélyes átadására 2014. december 04-én került sor, a közel 139 m2-es gerendaház típusú épületben így 3 terem (1 rendezvényterem 1 bemutatóterem és 1 klubhelység) és akadálymenetes mosdó kapott helyet.